21 decembrie 2009

Grizzly Man

Din cand in cand, printre noi cei care facem degeaba umbra pamantului, apar oameni deosebiti. Sunt acei oameni care ne uimesc, care ne fascineaza, care ne inspira, care ne starnesc emotii. Despre un astfel de om vreau sa scriu in acest articol. Numele lui este Timothy Treadwell. Un ecologist, un realizator de filme documentare, un iubitor al salbaticiei si un protector al animalelor salbatice, in special al ursilor grizzly.

Nu doresc a intra in detalii plictisitoare si neimportante legate de viata lui (exista Google) ci vreau sa scot in evidenta pasiunea si entuziasmul nemarginit al acestui om pentru munca sa. A devenit cunoscut datorita curajului iesit din comun de care a dat dovada in fata fiorosilor ursi grizzly de care s-a apropiat atat de mult nu numai cu camera de filmat, dar si cu inima. Dupa 13 sezoane petrecute in salbaticie in compania acestor animale, Timothy Treadwell a reusit sa stranga date impresionante legate de viata si comportamentul lor, date foarte importante pentru cercetatori.

Desi stia foarte bine care sunt riscurile la care se expune, isi punea viata in pericol de fiecare data apropiindu-se, uneori la doar cativa pasi distanta de uriasii devoratori, pentru a-i filma sau doar pentru a-i putea studia cat mai de aproape posibil. Gasise un nume pentru fiecare urs in parte, erau prietenii lui adevarati pentru ca erau sinceri si onesti. Intr-una dintre filmarile sale, Timothy vorbeste despre posibilitatea de a muri sfasiat de unul dintre ursii sai preferati, insa tot el spune : "Daca ma vor manca, e in regula. Sunt niste ursi buni".

Pe data de 6 octombrie 2003, este gasit mort impreuna cu prietena sa, sfasiati de coltii si ghearele unui urs grizzly. Au fost atacati noaptea, in timp ce dormeau, cauza fiind lipsa hranei pentru ursi in perioada respectiva. In anul 2005, un documentar numit Grizzly Man a fost realizat in memoria sa si a muncii de care acesta era indragostit. Consider ca Timothy Treadwell si-a indeplinit scopul pentru care s-a nascut iar respectul pe care il am pentru el este unul enorm. Datorita lui, in momentul de fata, se cunosc lucruri noi si interesante care au in prim-plan ursii grizzly si care probabil ca nu ar fi fost descoperite nici in 100 de ani daca acest om nu ar fi existat. Cineva trebuia s-o faca si pe-asta. Iti multumim pentru tot. Noapte buna Tim !

In incheiere as vrea sa adaug doar atat : Nu conteaza cand mori, ci conteaza cum mori.

3 comentarii:

  1. Tot respectul pentru Timothy, dar un indigen din Alaska spunea bine: Noi respectam aceasta bariera invizibila intre noi si ursi de cca. 7000 de ani. Timothy si prietana lui nu au respectat-o iar pentru asta au platit prtul suprem.

    RăspundețiȘtergere
  2. ursul Grizzly ma reprezinta eu sunt mare. puternic.curajos.so dornic de bataie ca un urs Grizzly pare o prostie dar cand zic in Gandul meu Grizzly am o putere mare

    RăspundețiȘtergere