24 decembrie 2009

Eroul din Tiananmen

Iunie, 1989, Piata Tiananmen, Beijing. Un om se aseaza in mijlocul strazii, inaintea tancurilor chemate pentru a potoli intr-o maniera violenta pe protestatari.

Un singur om postat in fata lor, cu doua sacose, cate una in fiecare mana. Primul tanc incearca sa-l ocoleasca dar protestatarul nu ii permite sa o faca. Distanta dintre ei nu este mai mare de un metru.

Tancurile opresc pe rand motoarele. Misteriosul om este calm, nu tipa, nu gesticuleaza. El sta doar drept tinandu-si sacosile in maini. Un schimb de replici are loc intre ocupantii acestora si barbatul care blocheaza drumul. Nu se ajunge la nici o intelegere. Tanchistii pornesc motoarele, vor sa-si continue drumul cu orice pret chiar daca asta inseamna sa treaca peste el.

Doi barbati imbracati in albastru apar de undeva si-l trag pe acest necunoscut, pierzandu-se cu el in multime. Surse neoficiale spun ca cei doi erau din Politia Secreta Chineza. Aceleasi surse declara ca barbatul a fost condamnat pentru "huligalism politic" si executat cateva zile mai tarziu.

Exista cateva ipoteze privind identitatea acestui om, insa nici macar acum, dupa atatia ani nu se stie cu siguranta cine a fost. Gestul sau a facut inconjurul lumii si este reprezentativ pentru sfarsitul erei Razboiului Rece.

A sta drept pentru a-ti sustine cauzele in care crezi cu tarie, desi esti singurul care o face, desi atunci si acolo se poate termina totul, este o dovada de caracter. Sacrificiul suprem este dovada unui real sistem de valori. De-am fi mai multi ca el ... poate am avea o sansa.

Nu conteaza cand mori, ci conteaza cum mori.

surse : wikipedia.org, beyondbloggers.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu